Facebook
Twitter
Instagram
Whatsapp

FARMÀCIA arbonés


C/ Pallars, 231
08005 Barcelona
tel. 93 300 09 18
info@farmaciapoblenou.com

Horari: de 9 a 14h i de 16 a 21h

QUÈ SÓN ELS BACTERIS?

Són organismes vius molt petits, tan sols visibles al microscopi, que conviuen amb les persones, animals i plantes. Tot i que la majoria són beneficiosos per al nostre organisme, alguns poden causar infeccions importants.

Alguns exemples:

Helicobacter pylori, viu a la membrana mucosa de l’estómac. En un nombre massa elevat poden produir gastritis i úlceres.

Streptococcus sanguinis, viu a la boca formant la placa dental, ens protegeixen d’altres bacteris que provoquen la càries.

Strapylococcus epidermidis, un dels bacteris més freqüents a la pell i mucoses. Pot infectar ferides.

QUÈ SÓN ELS ANTIBIÒTICS?

Són substàncies que ataquen els bacteris, ja sigui destruint-los o inhibint la seva reproducció.

S’utilitzen en el tractament de diverses infeccions, com ara de les vies respiratòries, urinàries, gastrointestinals, etc; però només en el cas que hagi evidència clínica que estan causades per bacteris.

RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS:

Els bacteris són capaços d’alterar les propietats dels antibiòtics i evitar, d’aquesta manera, que  actuïn favorablement sobre l’agent causant de la infecció, produint així una disminució de l’efecte del medicament i, fins hi tot, deixant de ser útils.

Aquest és un problema creixent. L’ús injustificat i l’abús d’antibiòtics en humans, animals i agricultura afavoreixen l’aparició de resistències.

La insistència del pacient amb la “necessitat d’antibiòtic” agreuja el problema.

QUAN S’HA DE PRENDRE ANTIBIÒTIC:

Només quan ho recepti el metge per tractar una malaltia infecciosa produïda per un bacteri.

Les infeccions produïdes per virus, fongs o paràsits no responen a antibiòtics. Per tant no s’han de prendre per tractar malalties com ara la grip o  el constipat comú.

COM UTILITZAR CORRECTAMENT UN ANTIBIÒTIC:

S’ha de complir el tractament, el qual al menys es perllonga de 7 a 10 dies. Tot i que el pacient millori, és molt important realitzar-lo sencer per garantir-ne la curació.

No s’han de guardar antibiòtics d’un tractament anterior o que no hagin estat utilitzats. Tampoc no s’han de fer servir en altres ocasions per a patologies que puguin semblar similars

Els antibiòtics són generalment segurs i cal prendre’ls sempre per prescripció facultativa. No dubteu en preguntar, al vostre metge o farmacèutic, sobre els possibles efectes adversos, com manejar-los o qualsevol aspecte del vostre interès.

Un dels més freqüents és la destrucció de la flora intestinal habitual. Per minimitzar-lo podem  utilitzar aliments o fàrmacs que ens ajudin a restablir-la. Com ara iogurts naturals o ferments antidiarreics. Així mateix en les dones, es recomana emprar productes d’higiene íntima per preservar les mucoses.

* RECORDI *

  • PRENGUEU EL TRACTAMENT COMPLERT, RESPECTANT L´HORARI I LA DURADA  ESTABLERTS  PEL METGE.
  • MAI COMPARTIU O UTILITZEU ANTIBIÒTICS SOBRANTS.
  • QUALSEVOL ANTIBIÒTIC NO ÉS APROPIAT PER TRACTAR TOTA MENA D´INFECCIONS NO ELS SOL·LICITEU O ESPEREU QUE SE US  PRESCRIGUIN PER TRACTAR ELS REFREDATS O LA GRIP.