Facebook
Twitter
Instagram
Whatsapp

FARMÀCIA arbonés


C/ Pallars, 231
08005 Barcelona
tel. 93 300 09 18
info@farmaciapoblenou.com

Horari: de 9 a 14h i de 16 a 21h

Pràcticament tots els nadons presenten en algun moment irritació a la zona del bolquer. La pell del nadó és molt més delicada que la de l’adult (és més fina, més seca i es restaura més lentament). Això, unit a unes condicions de constant humitat, calor, i a l’agressió produïda pel pipí i els excrements, tenen com a conseqüència que el culet del nadó sigui especialment vulnerable.

El que trobarem amb més freqüència és un envermelliment de la zona. En casos més persistents també es poden veure granets, fissures, descamació i fins i tot supuració. Aquests últims símptomes haurien de ser valorats pel metge, ja que poden ser fases més avançades d’una dermatitis irritativa o poden ser indicis que la zona s’està contaminant amb germens.

Hem de tenir en compte que hi ha determinats factors que afavoreixen l’aparició d’una dermatitis del bolquer: diarrea, presa d’antibiòtics, períodes de dentició, estats febrils, canvis en l’alimentació, etc.

El nadó, si presenta una irritació important, pot mostrar inquiet, sobretot a l’hora de la higiene, es pot veure alterat el son, i fins i tot pot aguantar el pipí i la caca per evitar la coïssor que li produeixen.

panal12

Quins són els consells bàsics per evitar la dermatitis del bolquer?

  1. Utilitza bolquers d’un sol ús i absorbents.
  2. Canviar amb freqüència. La caca s’ha de retirar immediatament, i el pipí amb la freqüència suficient per evitar sobrepassar la capacitat absorbent del bolquer.
  3. Evitar la neteja repetida amb sabó. És preferible l’ús de locions netejadores sense sabó o aigua tèbia. Respecte a les tovalloletes humides, cal buscar sempre sense alcohol i sense perfum.
  4. S’aconsella usar en cada canvi de bolquer una pomada o pasta protectora, rica en greixos i amb òxid de zinc. No s’han d’usar per norma les que porten antibiòtics o antifúngics afegits.
  5. És recomanable airejar la zona ocasionalment. Això pot ser complicat en nadons molt petits i en èpoques de fred.

En quin moment la dermatitis del bolquer ha de ser valorada pel metge ?

  1. Quan no millora després de 4-5 dies.
  2. Quan el nadó es mostra clarament inquiet en el moment del canvi de bolquer.
  3. Quan a més d’envermelliment trobem granets amb o sense pus, ferida oberta o supuració.

Remeis naturals per a la dermatitis del bolquer:

Afegir a la crema habitual del canvi de bolquer unes gotetes d'oli essencial de Lavandula spica i de Gerani d'egipte.